Haar naam was Sarah

Gisteren kreeg Mevrouw Williams het bericht van de bibliotheek dat het boek Haar naam was Sarah van T Rosnay voor haar klaar lag.
Mevrouw Williams had tijdens het reserveren al van de bibliothecaresse gehoord dat het een prachtig boek was, en ook meerder mensen hadden haar verteld hoe mooi en indringend het boek was.
De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar de Velodrome d’Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong.

Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia, een inktzwarte bladzijde in de Franse geschiedenis. Ze gaat op zoek in archieven, en via het dossier van Sarah ontdekt ze een goed verborgen geheim van haar eigen schoonfamilie. Haar echtgenoot probeert haar ervan te weerhouden zich met deze geschiedenis te bemoeien, maar Julia besluit desondanks het spoor van Sarah te volgen.
Haar naam was Sarah is een ontroerende roman waarin het grote drama dat zich in Parijs voltrok, is teruggebracht tot het verhaal van één slachtoffer, en dat is zó overtuigend gedaan dat het geen enkele lezer onberoerd zal laten.
 
Het boek was geweldig, ontroerend, indrukwekkend. Mevrouw Williams heeft gehuild voor de moeders die gescheiden werden van hun kinderen, voor de joodse mensen die als beesten werden behandeld. Mevrouw Williams kon zich niet meer herinneren wanneer ze zo geraakt was door een boek.
In een ruk heeft ze het uitgelezen. Een aanrader, maar houd de tissues klaar want het is zo vreselijk realistisch dat je het gevoel hebt er bij te zijn.

Advertenties

4 thoughts on “Haar naam was Sarah

  1. Ik heb het ook gelezen. Vond het deel over Sarah erg indrukwekkend, maar het stuk dat in het 'nu' speelt een beetje vergezocht en ook vaak niet echt relevante informatie geven. Maar al met al toch best een heel mooi boek.

    Like

  2. Ik lees niet gauw boeken met het onderwerp oorlog maar dit boek was ontzettend mooi en ontroerend, ik heb het verschillende keren moeten wegleggen omdat ik te geëmotioneerd was.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s