Het land van Stroink

Gistermiddag las Mevrouw Williams in de tv gids dat er een documentaire kwam over een man wiens vader fout was in de oorlog. Geïnteresseerd las Mevrouw Williams het stukje en besloot te kijken. De interesse voor dit soort mensen , kinderen van foute mensen uit de oorlog, komt niet zomaar op Mevrouw Williams haar pad. De opa ( de vader van de vader)  van de jongedames was ook fout in de oorlog. Mevrouw Williams heeft een heel gezin zien worstelen met de last. Toen Mevrouw Williams nog heel jong en vreselijk verliefd was op de vader van de dames gaf deze gelijk aan dat er van een relatie geen sprake kon zijn. Mevrouw Williams joods van haar kruin tot haar tenen, begreep dit niet. Totdat de vader van de jongedames het verhaal vertelde, de last die deze kinderen meedragen is erg zwaar.
In tegenstelling tot de vader van Rudy Stroink had de opa erg veel spijt en vond het heel erg allemaal.

Ooit zei Mevrouw Williams dat het beste bewijs van de vrede de meisjes waren en zijn.
De documentaire was erg goed en Mevrouw Williams herkende zoveel van de uitspraken en de worstelingen van Rudy Stroink.

Elf jaar oud was Rudy Stroink (1955) toen hij van zijn broer hoorde dat hun vader fout was in de oorlog. Vader Gerhard Stroink was bij de SS geweest en adjudant bij de NSB. Na de oorlog werd hij ter dood veroordeeld, een straf die later werd teruggedraaid. In 1953 mocht Gerhard Stroink de gevangenis verlaten. Over de oorlog in het “disfunctionele gezin” niet gepraat, aldus Rudy Stroink.

Rudy Stroink studeerde bouwkunde en werd succesvol projectontwikkelaar. Met zijn bedrijf TCN opereert Stroink internationaal, hij wil zich inzetten voor een beter Nederland en denkt aan een rol in de politiek. Documentairmaker Kees Brouwer volgde hem voor VPRO’s Tegenlicht. Het was eind 2008 en TCN verloor veel opdrachten vanwege de kredietcrisis. Toen Brouwer de projectontwikkelaar vroeg naar zijn persoonlijk drijfveren en zijn visie op de wereld, vertelde Stroink zijn verhaal, het verhaal van zijn vader.
 
Mevrouw Williams kan zich altijd weer verwonderen om de sterke veerkracht die mensen kunnen hebben met een dergelijk zwaar beladen verleden.

2 thoughts on “Het land van Stroink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s