Bestemming bereikt

In de zomer van 2006 onderging Hanneke Groenteman een maagverkleining. Na een leven lang veel en lekker koos ze definitief voor mager, weinig en suikervrij. Het was een drastische keuze, en haar vrienden maakten zich zorgen. Zouden de lichamelijke en psychische gevolgen van zo’n ingreep haar niet te veel worden? Maar het resultaat was verbluffend: een stralende, slanke Hanneke. In Door dik en dun beschrijft Hanneke Groenteman de voors en tegens van de operatie. Het gaat over het niet meer talen naar eten, over kilo’s die ervan afvliegen en over vele, vele complimenten. Maar er is ook het commentaar van haar voormalige lotgenoten: de dikkerds die zich in de steek gelaten voelen. Hebben ze gelijk, en is Hanneke gevallen voor de antifeministische slankheidsterreur? De slanke den vliegt met haar nieuwe kleine maten winkel in winkel uit, maar maakt zich tegelijk zorgen over haar oprukkende ‘zelfingenomenheid’. Met de haar kenmerkende stijl en humor, gemengd met een dosis onverbiddelijke eerlijkheid, laat ze zien dat een mens door dik en dun steeds dezelfde blijft – maar dat die mens zónder al die ballast bevrijd raakt van meer dan kilo’s alleen.

Gisteravond kwam dit boek van de bibliotheek en Mevrouw Williams heeft het in 1 ruk uitgelezen. De snedige humor van Hanneke kende Mevrouw Williams uit het boek doorzakken bij Jamin wat Mevrouw Williams ook zo kostelijk vond.
Uiteraard had dit boek niet zomaar haar belangstelling. Mevrouw Williams volgt al jaren het zelfde patroon qua lijnen net als Hanneke Groenteman.
Prachtige humor maar het onderliggende verdriet laat zich zeker niet verbergen!

Advertenties

4 thoughts on “Bestemming bereikt

 1. Ik heb een beetje moeilijkheden met het feit dat er dikke mensen zijn die zich in de steek gelaten voelen als er iemand afvalt.
  Verder ben ik wel benieuwd naar het boek.
  Het is voor mij alweer 23 jaar geleden dat ik een maagverkleining onderging.

  Like

 2. Ieder maakt de keuze over eigen lijf en leden. Ik kan niet zeggen dat ik de dikke mensen die zich in de steek gelaten voelen niet begrijp.
  Iedereen heeft mensen waar je je mee vergelijkt, naar op kijkt of hoe je het ook wilt noemen. Als diegene dan een besluit neemt waarmee het voorbeeld wegvalt dan is er sprake van teleurstelling. Een gevoel van afwijzing misschien zelfs. Dikke mensen zijn nl net gewone mensen in hun reacties.
  Niettemin vind ik het een moedige keuze die Mevrouw Groenteman maakte om geheel en al haar eigen afweging hierin te maken en te gaan voor haar eigen geluk/gezondheid. Evenals Erica Terpstra dat deed.
  Jammer vind ik het altijd wel dat als mensen slank zijn geworden ze zich altijd menen te moeten afzetten tegen hun dikkere voorganger, een soort zendingsdrang ontwikkelen om te bekeren. Dan haak ik af.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s