IgA deficiëntie


Altijd is ze verkouden de middelste, vanaf dat ze geboren is lopen de snottebellen uit haar neus. We hebben wat af gedokterd met haar. Kno arts, homeopatisch arts, huisarts, ach u gooit er een arts tegen aan en we zijn er met haar geweest.
Regelmatig gingen er buisjes in haar oren, amandelen werden geknipt en standaard slikte ze twee keer per jaar antibiotica om haar maar een beetje op peil te houden.

Altijd moe, vaak benauwd en nooit vonden ze iets. Een paar jaar geleden constateerde de kno arts een huisstofmijtallergie en we storten ons op het schoonhouden van het huis, speciale stofzuiger gekocht, geen tapijt, overal laminaat of hout.
Elke week komt alles in de was, rondje 60 graden maar eigenlijk zagen we geen vooruitgang.

In maart werd ze weer snot en snot verkouden, dus naar de nieuwe huisarts en die bekeek zo eens haar geschiedenis en vond dat het tijd werd dat ze eens onder de loep werd genomen door de allergoloog.
Prima zeiden wij een beetje gelaten want als je al 15 jaar doktert met een kind dan denk je dat er toch geen oplossing is.

Vanmorgen waren bij de allergoloog die helemaal hyper was want hij had het gevonden.
De middelste blijkt een stoornis te hebben in het afweersysteem, genaamd Iga deficientie.

IgA deficiëntie is een aangeboren aandoening waarbij de afweerstof IgA gedeeltelijk of geheel ontbreekt. Afweerstoffen zijn bepaalde eiwitten die in het bloed zitten. Ze beschermen het lichaam onder andere tegen infecties. De oorzaak van IgA-deficiëntie is niet precies bekend. Mogelijk spelen zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren een rol.
De afweerstof IgA heeft als taak de slijmvliezen te beschermen tegen ziekteverwekkers. Slijmvliezen zitten in de neus, mond, keel, longen, maagdarmkanaal en geslachtsdelen.
Bij IgA deficiëntie kan er een verhoogde gevoeligheid zijn voor infecties van bijvoorbeeld de luchtwegen en de darmen en kunnen allergieën voorkomen.
IgA-deficiëntie komt soms voor in combinatie met andere aandoeningen, zoals glutenovergevoeligheid en reumatoïde artritis. Soms zijn bij IgA-deficiëntie afweerstoffen in het bloed aanwezig die zich richten tegen het eigen lichaam. Wanneer er dan een bloedtransfusie wordt toegediend, bijvoorbeeld na een operatie, kunnen er ernstige afweerreacties optreden.

We zaten helemaal overdonderd in de stoel. De man vertelde enthousiast dat hij ook immunoloog was en dat hij zich enorm verdiept had in haar geval. Dit komt namelijk maar heel zelden voor.
Een echte oplossing kon hij niet bieden, ze wordt extra gevaccineerd en ze krijgt sneller antibiotica dan u en ik.

In de auto naar huis vroegen we het haar, hoe vind je dit nu? En ze was blij dat ze het wist maar ze baalde ook wel want het betekende voor haar toch wel extra opletten, bij bijvoorbeeld zwemmen in natuurwater.
De allergoloog wilde geen erfelijkheidsonderzoek doen maar wij zelf wel, voor haar , voor ons, voor alle duidelijkheid.

Als je dus goed zoekt blijkt hieruit vind je het toch , zoekt en gij zult vinden is hier een waarheid als een koe!

11 thoughts on “IgA deficiëntie

 1. Het is niet echt een fijn bericht, omdat er geen oplossing of medicatie voor is. Maar wel heel belangrijk om te weten waar ze in de toekomst op moet letten. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.
  Ik had er nog nooit van gehoord.
  Sterkte!

  Like

 2. hallo ,

  mijn lichaam maakt ook geen iga met antistoffen aan ,
  ben daar achter gekomen toen mijn vader op de operatie tafel is overleden vanwege een bloedtransfusie als je geen iga aan maakt met antistoffen moet je gezuiverd bloed krijgen anders overlijd je er aan , en het is erfelijk me moeder heeft het ook niet in dr lichaam me broer niet hij heeft de vorm van suikerziekte en me zus maakt het ook niet aan wij hebbe het weer mte onze longen te voorduren, en je gewrichten slijten er langaam aan onder door succes wel fijn dat je het nu eindelijk weet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s