Bibliothecaresse

In een heel ver verleden was ik bibliothecaresse, ik heb de oude opleiding gevolgd, vier jaar overgedaan, het is een hbo studie , en dat alleen maar voor boeken weg zetten?
Hoe vaak ik dat wel niet heb moeten horen. Ook de vooroordelen waren niet van de lucht, ik was een hippe tante om te zien op mijn 20e , ook best wel sexy, al zeg ik het zelf ๐Ÿ˜‰ en vaak werd er naar mij gekeken alsof ik een relikwie was.
Je hebt geen knotje en geen duffe leesbril, en je ziet er zo anders uit.

Maar waar kwamen deze vooroordelen toch vandaan, ik heb regelmatig heel hippe collega’s gehad in de bieb, echt niet allemaal suffe dozen.
Die waren er uiteraard wel maar die werkten achter de schermen, die helemaal voldeden aan het plaatje.
Bij de koffie had je het dan over een boek en je had nog geen 10 woorden gezegd of ze riepen al de titel van het boek, uitgever en de hele rataplan.
Wist u trouwens dat dat een vak was op de opleiding, om het boek te beschrijven van titel tot bouwjaar, dit vak heette formele ontsluiting.
Regelmatig vroegen mensen of ik soms verloskunde deed als ik klaagde over dit vak.

Het leukste vond ik de afdeling educatie, waar nooit een plaats vrij kwam, want wie daar zat , zat vastgekleefd aan zijn stoel en bleef er tot ver tot na zijn dood zitten.
Na 10 jaar ben ik omgeschoold en ik mis het soms nog wel eens. Ik ben dol op nieuwe boeken, de geur van papier en het gevoel dat een boek je meeneemt naar plekken waar je nog nooit bent geweest.

Wat ik niet mis zijn de vragen, of ik weet welke schrijver het boek heeft geschreven dat over muizen gaat. Ach u weet wel, nee ik tast ook in het duister, het gaat over muizen en een mevrouw die een hekel heeft aan muizen.
En als je het dan niet wist, 9 van 10 keer het geval, dan keken ze naar je met een blik alsof je niet goed wijs was.
Alsof je elk boek las, en je een wandelende encyclopedie was.

Toch ga ik er graag naar toe, zwaai naar mijn oud-collega’s en haal heerlijk nieuwe boeken en soms ..heel soms wil ik nog wel eens een nieuweling aanklampen of hij/zij het nieuwste boek kent van..ach nu kom ik niet op de titel maar het gaat over…..;-)

15 thoughts on “Bibliothecaresse

 1. Wat een kiek zeg!… Inderdaad een typische bril, ook wel geschikt voor het type “secretaresse” hahaha. Ik ben directiesecretaresse geweest in een ver verleden… daar zaten ook bril en knot-types tussen ๐Ÿ™‚

  Nooit geweten dat het een 4-jarige hbo-studie was om bibliothecaresse te worden, nooit over nagedacht eigenlijk…

  Wel leuk om je oud-collega's terug te zien tussen al die boeken waar je zo van houdt.

  Like

 2. Ik heb vroeger (toen ik nog jong was) getwijfeld tussen de BDA en de PedAc, laatste is het toen geworden. De opleiding duurde in die tijd 2 jaar met de mogelijkheid om je nog 1 jaar te specialiseren.

  Like

 3. Mij lijkt het een prima baan. Jammer alleen dat eea tegenwoordig รณรณk al gedigitaliseerd is. Ik ga wel eens mee met Jill en er komt geen mens meer aan te pas tegenwoordig. En de titel van een boek kwijt? Google!

  Like

 4. Leuk logje! Toevallig werkt een van mijn vriendinnen al jaren bij de bibliotheek en is dus bibliothecaresse (ze heeft ook de oude opleiding gedaan). Ze is allerminst duf, heeft geen bril en geen knotje maar is gewoon leuk en modern. Maar het woord bibliothecaresse heeft misschien wel iets oubolligs wat dus in de praktijk nergens op slaat, geen idee hoe dat komt.

  Like

 5. Ik heb de automatisering meegemaakt in het bibliotheek wezen, sommige spraken er schande van, ik ken nog de zorgvuldig bij elkaar gezochte informatie over een onderwerp in mappen die je moest halen bij de info balie ๐Ÿ˜‰

  Like

 6. Mijn beste vriendin heeft dezelfde opleiding gedaan en in het begin liep ik tegen dezelfde “bezwaren” aan als jij opnoemt. Ik kon ook niet rijmen dat mijn vriendin – een soort Pippi Langkous met lef – zo'n “saai” vak had gekozen. Het is me nog steeds niet helemaal duidelijk wat ze in de vier jaar geleerd heeft, maar ach…dat wist Annie M.G. Schmidt ook niet en met haar, weten we, is het helemaal goed gekomen.
  En jou vind ik zeker niet sloom, of oubollig.
  En mijn grootste wens is nog steeds om een weekend lang opgesloten te worden bij Donner in ROtterdam. Zeker nu ze daar koffie met gebak verkopen ๐Ÿ™‚

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s