Vrijwilligerswerk

Sinds ik thuis ben heb ik een aantal keren geprobeerd om aan vrijwilligerswerk te komen. Maar dat valt niet mee..niet dat het er niet is..nee dat is het probleem niet maar ik vind vrijwilligerswerk een aanvulling op een baan, en geen volledige dagtaak.
Ik zou graag een uurtje voorlezen, of een uurtje gaan wandelen met een gezellig iemand, maar dat schijnen hele vreemde eisen te zijn.

Zo ging ik solliciteren bij een senioren club die allerlei soorten lessen verzorgden, er was een vacature voor een quiltjuffrouw, 1 keer in de week. De mevrouw liet mij komen ondanks dat ze al iemand hadden want misschien kon ik iets anders doen. Ik kreeg een mooie rondleiding, een leuk gesprek en ik gaf aan van vele markten thuis te zijn. Dat is mooi zei ze, dan kunt u de lessen boetseren over nemen want daar zoeken we ook nog iemand voor.
Als ik ergens een (schurft) hekel aan heb is het wel klei, of viezigheid uberhaupt aan mijn handen. Ik krijg daar helemaal de kriebels van, dus ik bedankte netjes voor de eer. De mevrouw keek heel zuinig en gaf aan dat als er nog een vacature zou komen dat ze mij wel zou bellen. Nooit meer wat van gehoord.

Ik gooide het over een andere boeg, ik zou bij een gehandicapte mevrouw gezelschapsjuf worden voor een middag in de week. Ik zat bij de mevrouw in het superbenauwde apartementje voor een kennismakingsgesprek. De mevrouw was helemaal blij met mij en wilde graag elke week naar de stad, op een terras zitten of winkelen. Niet helemaal mijn ding en ..de mevrouw lag mij qua karakter helemaal niet. U kent dat wel dat u denkt, dit is niet mijn soort mens. Wederom heb ik voor de eer bedankt.

Aan een oud collega vroeg ik of ik een uurtje in de klas mocht komen, om eens te kijken hoe het zou gaan. Misschien een keer voorlezen aan de kleuters, klein groepje of zo. De collega vond de woensdagmorgen een heel goed idee, dan kwam ik om half 9 deed samen de grote kring, daarna de kleine kring en daarna ging ik groepjes begeleiden. Maar ze moest wel op mij kunnen rekenen, elke woensdagmorgen en ik kon niet zomaar afzeggen want de andere vrijwilliger ging dan bij de andere collega…het duizelde mij al enorm.
Mijn intentie was om een uurtje te komen, eerst maar eens kijken of het uberhaupt ging.

Goed, dacht ik toen ik de vacature voor webredacteur las, bij een leuke blad en het is een vrijwilligersbaan. Leuk, schrijven en het ging veel via skype en email dus dat was mooi. Ik schreef een mailtje en kreeg na dik een week een mailtje terug, of ik een stukje wilde proefschrijven en nog wat uitgebreider over mezelf wilde vertellen.
Blijkbaar zijn ze zo geschrokken van mijn verhaal dat ze nu nog de weg naar mijn emailadres kwijt zijn..want na drie weken kan je toch echt wel oordelen of iemand geschikt is. Wederom een zware afknapper.

Ik ben er nu helemaal klaar mee, ik ga niet iets terugdoen voor mijn uitkering zoals ik vaak hoor. Niet dat ik niet wil, maar waarom mag ik ineens geen eisen stellen, moet ik met alles maar “accoord”gaan? Daar pas ik voor, ik wil heel graag een uurtje koffie drinken bij een eenzame bejaarde, misschien moet ik maar eens gaan posten bij een bejaartehuis, zolang ze er nog zijn!
Of een uurtje voorlezen , of ..er is best veel wat ik wil maar zo werkt het blijkbaar allemaal niet.
Gelukkig verveel ik mij nooit, en ben ik altijd bezig in huis en tuin en familie.
Ga ik nu mijn honden uitlaten, de een is bejaard en de ander is een springerige puber, gaat helemaal goed komen!

19 thoughts on “Vrijwilligerswerk

 1. Tsja, wederom heel erg herkenbaar. Vrijwilligerswerk zoeken voor een uurtje of wat lijkt zo eenvoudig maar dat is het raar genoeg helemaal niet. Ik wilde graag een uurtje wandelen of zo met iemand uit een verpleeghuis, of voorlezen voor anderstalige peuters. Helaas bleek het allemaal een stuk ingewikkelder dan ik in eerste instantie dacht. Sowieso is vrijwilligerswerk dan misschien wel vrijwillig maar zeker niet vrijblijvend. Ik ben dus ook al lang afgehaakt.

  Like

 2. Wat ontzettend jammer dat het zo loopt , ik heb een hele leuke tante die helaas meer dan 2 uur rijden van mij afwoont, ze is blind geworden en kan alleen het huis niet uit, ze wil zo graag regelmatig een blokje om, maar dat is nauwelijks te regelen
  Er is voor haar 1x in de 14 dagen een half uur een vrijwilligster beschikbaar, maar die belde de laatste paar keer af, dan zit je al gauw 1/1/2 maand verder
  Dus zit tante thuis, terwijl het een verschrikkelijk leuk mens is vol humor
  En dan zo'n stukje lezen…. zo zonde

  Like

 3. Wat jammer dat je zulke negatieve ervaringen hebt opgedaan. Is er bij jou in de buur niet een bemiddelingsclub die je wat beter kan helpen bij het vinden van een leuke, ook bij jouw wensen passende, plek? Wat ik zelf wel eens doe als ik ergens een uurtje wil helpen is een kijkje nemen op https://www.nederlandcares.nl/nl/ die site is nl gespecialiseerd in eenmalig en/of flexibel vrijwilligerswerk. Daar kun je dus wel heel gemakkelijk gewoon eens en uurtje iets doen.

  Like

 4. Iets zou ik ook wel willen doen maar ervaar het ook als lastig iets te vinden. Er zit hier een grote organisatie voor mensen die in problemen zijn gekomen financieel en die zoeken vrijwilligers. Ik bracht eens een zak wat ze konden gebruiken en ik informeerde wat verder. Wat ik kon doen: op zaterdag begin van de avond bije voedsel-kleding-etc uitdeling helpen en daar 20 km voor rijden en terug. Ja ik begrijp dat ze omdie tijd weinig animo ontmoeten. Tot 3x toe via FB aangeboden om iets groots te vervoeren toen daar een verzoek op stond, ik heb een grote auto, 1x reactie die had het al anders opgelost, terwijl ik al na 5 min. reageerde, van de andere niks gehoord. Ook bij de organisatie nog een keer aangemeld, je raadt het al…………..radiostilte.

  Nou dan niet, vermaak me wel. Ook zonder de verplichte koffieochend 1x per 2 weken bij een andere stichting.

  Like

 5. Ook ik heb een aantal keer geprobeerd iets te vinden voor een paar uurtjes .De laatste keer kreeg ik iemand aan de telefoon die erg blij was want ze konden heel goed hulp gebruiken .Ze verbond me door met haar collega die mij op arrogante toon vertelde dat ze mensen genoeg hadden ,huh ?? Ik doe maar geen moeite meer .Ik luister zo regelmatig naar persoonlijke verhalen van mensen die ik tref in of bij de supermarkt ,mensen die duidelijk eenzaam zijn en het is triest wat ik soms hoor ,tja dat is dan ook een beetje hulp denk ik en doe het met liefde .
  Elisabeth

  Like

 6. Ook mijn man heeft al veel teleurstellingen meegemaakt op dit vlak. Hij rijdt nu voor de MMC (minder mobielen centrale). Mensen die een boodschap nodig hebben of naar een specialist moeten.

  Like

 7. Kan me voorstellen hoe vervelend dat is, terwijl er toch genoeg vraag is naar vrijwilligers…. misschien kun je hem omdraaien… hier in de buurt bijv. heb je website waarop je wat je wilt doen, kunt aanbieden, zodat andere daar gebruik van kunnen maken. Daarin ben jij dus degene die de regie heeft en heel helder kunt aangeven wat men wel en/of niet van je kan verwachten :-).
  Lieve groet van hier en ik hoop dat het lukt, want ik weet uitvaring dat het heel veel voldoening geeft 🙂 (en ja.. natuurlijk moet het wel klikken… dat houd je altijd :-)).

  Like

 8. Ongelofelijk! Als je tegenwoordig 1x per week wil komen koffieschenken in een verzorgcentrum moet je je cv al inleveren. Ze nemen liever iemand die vroegen de havo heeft gedaan dan de mavo. Het is toch verschrikkelijk…
  Een troost: het ligt NIET aan jou.
  Liefs Kakel

  Like

 9. Wat vervelend dat het zo loopt. Maar misschien via een zorgcentrum of zo? of een vrijwilligerscentrale? Of je kijkt 'ns in de plaatselijke krant wat er allemaal georganiseerd wordt: misschien zijn daar nog wel handjes nodig?

  Like

 10. Jammer dat het zo tegenvalt. Ik herken het wel een beetje. Ik heb ook wel eens vrijwilligerswerk gedaan bij de Spelotheek. Daar had ik ook wel tijd voor. Maar toen kwamen daar ineens allerlei vergaderingen bij, ik moest collecteren en speelgoed komen schoonmaken.

  En ik wilde eigenlijk gewoon komen helpen op woensdagmorgen…. Meer niet.

  Huisvlijt

  Like

 11. Inwerk ergens als vrijwilliger. Maar iik ga opzeggen. Mijn contract zegt een dagdeel per week, en een dagdeel in het weekend bij toerbeurt.
  Gek genoeg werk ik te weinig als ik vier halve dagen werk.. En dan moeilijk doen als ik het een keer echt bij dat ene dagdeel houd. Ik vind het geweldig leuk. Maar als ik 30 uur in een week werk wil ik er wel geld voor zien. En in ieder geval waardering.

  Petra

  Like

 12. Zo lijkt mij de voorleesexpress ook zo leuk, een uurtje in de week bij een gezin voorlezen..maar zeggen zij dat heel enthousiast, je krijgt scholingen en vergaderingen om ook de anderen te leren kennen en om je bij te scholen..Zucht ik ben onderwijzeres, 23 jaar moeder, bibliothecaresse, noem maar op ik hoef geen scholingen in voorlezen. Ik wil gewoon dat uurtje voorlezen en een keer samen thee drinken is leuk maar zeker geen verplichtingen er verder bij.

  Like

 13. Zonde dat er zo met (potentiele) vrijwilligers om wordt gegaan. Ik herken het ook wel, ik mis de waardering op mijn vrijwilligerswerk wel vaak en je vooral met niets bemoeien want je bent tenslotte geen vaste kracht. Zonder vrijwilligers stort die organisatie echter in…. Ik werk met dieren en leuke andere vrijwilligers dus dat is gelukkig nog steeds genoeg er plezier in te hebben. Maar in die acht jaar dat ik het nu doe al vaak de neiging gehad er het bijltje bij neer te gooien.

  Ik wilde er nog iets bij gaan doen dus reageerde op een advertentie voor wandelen met een spastische man van 42 die nog thuis woonde. Vroegen ze aan me of ik niet op een relatie uit was…..op dat moment was ik overbluft maar heb er later nog een pittig mailtje aan gewaagd met de opmerking erbij dat zulke dingen vragen niet eens mag. Ging ze me mailen dat ze het er toch nog een keer over wilde hebben, zeker bang dat ik een klacht in ging dienen ofzo, pffff zo raar allemaal.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s