De puber in jongensuitvoering

Vorige week werden we gebeld door de mentor van de jongste. Waren we op de hoogte dat hij nog alleen maar onvoldoendes had gekregen? En er was in de algemene vergadering toch wel gebleken dat de werkhouding van de jongste naadje was. Hij was een leuke goedlachse populaire jongen, die zich achterin verschanste in de klas bij de andere populaire jongens. En ze hadden het gezellig!

Ietwat wit rond onze neuzen hoorden wij dit aan. Onze jongste..die 6 jaar de underdog was in zijn klas, die het niet makkelijk had gehad. Uitgesloten was om geloof, overtuigingen of ADHD..deed hij dit?
We gingen het gesprek met hem aan, en bibberend liet hij ons zijn cijfers zien. Wij waren maar van de 2 vakken op de hoogte en hadden ons al verbaasd dat er niet meer so’s of proefwerken waren.
Zijn cijferlijst was erg eentonig, de 3 voerde de hoofdrol.

Fluitend gaat ie elke dag naar school, met heel veel plezier. Enthousiast komt hij thuis en nimmer een onvertogen woord eerder het tegenovergestelde dus wij begrepen er niets van.
In een gesprek gaf hij aan het zo geweldig en overweldigend te vinden op school, waar hij populair is, lekker in de groep ligt en populair bij de meisjes is. Maar dat hij verdronk in de leerstof en hoe hij het aan moest pakken.
We waren met stomheid geslagen want behalve Duits wat we vanaf dag 1 aan het oefenen waren hadden wij niets aan lesstof gezien.

We legden hem uit dat hij tot kerst had om te laten zien wat hij kon anders moest hij terug naar onze eigen stad, naar een lager vmbo en dat wilde hij juist net niet. Maar hoe nu verder?
Eerst leerde ik magister verkennen, en maakte ik met hem een schema qua huiswerk.
Ik knipte de stof op per dag en de grote zus zou komen voor wiskunde bijles.

Enthousiast ging hij aan de slag, de maakopdrachten werden keurig in mapjes gedaan en de leeropdrachten werden uitgediept. Ik kwam erachter dat zijn woordenschat niet hoog was voor het niveau waar hij nu op leerde en ontwierp een noodplan om deze woordenschat heel snel omhoog te krikken.
Elke dag moet hij zijn huiswerk aan tafel maken en ik zal elke dag in magister alles controleren (iets wat ik zo niet wilde doen).

Vrijdagmiddag kwam er toch nog een opsteker, een 8,1 voor een Duits so omdat we dat vanaf dag 1 aan het leren waren. Hij was dolblij en wij helemaal. Want ik dacht eerst nog, als dit een onvoldoende wordt dan zit hij zo op de verkeerde school. Gelukkig kunnen wij bijsturen, gelukkig kan ik een heel stuk thuisonderwijs geven, gelukkig maar dat ik een moeder ben die nu met koekjes en thee en magister thuis zit te wachten.
Maar ik heb gezegd, morgen is de dag van de leraar en dan verwacht ik wel een hele grote bos bloemen want een bonus zal er wel niet in zitten!

Advertenties

16 thoughts on “De puber in jongensuitvoering

 1. Jeetje wat zullen jullie geschrokken zijn. Goed dat jij hem op weg kunt helpen in de wereld van de middelbare school. Valt ook niet mee voor die kleine grote jongens. Ik ga heel hard duimen dat het goed komt.

  Like

 2. Toch prettig dat hij het zo naar zijn zin heeft, goed in de groep ligt en fluitend naar school gaat. Ook dat is belangrijk. Nu hoop ik dat hij samen met jou leert te leren en plannen, dat er balans komt. Als ik het zo lees, komt dat vast goed.

  Like

 3. Ja, ehm, herkenbaar, dat verdrinken. Die van ons doet niet mee met de tezelligheid (ook leuk, dat ie nu vriendjes heeft!) maar verkijkt zich op de hieveelheid werk die hij moet dien. Mist overzicht, neemt het niet serieus genoeg. Wij proberen ook te sturen, trekken en duwen, maar dat wordt niet zo gewaardeerd. (” ik an het zelf!

  Like

 4. Herkenbaar. En niet zelf aan de bel trekken want het puberbrein heeft helemaal niet door dat de nood echt hoog is.
  Wij moeten ook nog steeds regelmatig bijsturen en ingrijpen, vooral op het gebied van planning. Hij overziet het gewoon nog niet goed.
  Nu merk je dat het gedwongen thuis zijn voor jou ook positief kan zijn, je hebt nu tijd om hem hiermee te helpen.

  Like

 5. Zo, die heeft even wat opstartproblemen wat huiswerk en zo betreft. Aan de andere kant wel heel fijn dat hij het zo naar zijn zin heeft. Al moet gezelligheid natuurlijk niet ten koste van de resultaten gaan.

  Like

 6. O zo herkenbaar. Goed van jullie om direct in te grijpen, alleen jammer dat hij dan zoveel begeleiding moet. Zelfstandigheid is bij de pubers toch erg moeilijk. Wij hebben hetzelfde hoor. Hij is dit jaar naar een lager niveau gegaan om volgend jaar naar mbo over te stappen. Hij dacht, dat doe ik fluitend en de eerste 2 was een feit. Telt gelukkig niet mee, maar voor ons direct een punt om alles op de rem te zetten. Een fiks gesprek was het gevolg. Playstation is opgeborgen in de kast tot de herfstvakantie onder luid protest. De hoge cijfers zijn weer een feit. Hij zal en moet dit jaar zijn diploma halen en ook al is het een ander niveau. Zonder inzet kom je nergens. Gelukkig begreep hij het meteen. Heel veel succes met je zoon, gelukkig is er nog niets aan de hand en kan het nog gemakkelijk omgebogen worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s