Lezen

Een van mijn eerste herinneringen van vroeger is dat ik achterop de fiets zit en met mijn moeder mee ging naar de bibliotheek. Ik had mijzelf leren lezen toen ik 5 was en ik las alles wat ik maar in handen kon krijgen. Elke woensdagmiddag gingen we naar de bibliotheek in de stad. Naast de bakker waar ik dan wat lekkers voor bij de thee mocht uitzoeken en dan ” verse”boeken zoals mijn moeder dit noemde.

Zelf las ze ook heel veel, een spannend boek het liefst met 500 pagina”s want dan had je er tenminste nog wat aan. Of een romantisch boek, boeken van Roald Dahl, Olaf de Landell, ze was van alle markten thuis. En toen de sprinters in de bibliotheek kwamen , ging ze op zaterdag speciaal naar de bibliotheek om ze op te halen. De allernieuwste boeken, daar betaalde ze graag 1 euro extra voor.

De laatste jaren zagen we haar gezondheid al achteruit ging maar helaas ook haar mobiliteit. Het abonnement van de bibliotheek werd opgezegd, en heel af en toe kocht ze een boek. Maar dat vond ze toch veel duurder dan de bibliotheek. Het lezen werd eigenlijk steeds minder wat ontzettend jammer was.

Afgelopen zomer kreeg ik een e-reader van Meneer Williams. Ik ben enorm verslingerd geraakt aan mijn e-reader en ik vind nog steeds de geur van boeken heerlijk maar mijn e-reader gaat overal mee naar toe. Een stuk lichter en handiger en ik kan zo e-books lenen bij de bibliotheek. Ik postte een foto op instagram van mijn e-reader en ik kreeg een aanbod van iemand om een USB-stick te sturen en die vulde zij met e-books.  Wat een luxe is dat toch!

Ik vertelde dit aan mijn moeder en mijn moeder vroeg zich af of een e-reader niets voor haar was. Nu geven wij elkaar cadeautjes met kerst en we besloten haar een e-reader cadeau te geven. Maar ik had haar blik gezien bij het woord e-reader en ik wist dat ik deze beter zo snel mogelijk kon geven want volgens mij zou ze dit erg waarderen.

Vorige week kochten we een e-reader en ik vertelde haar dat zij hem direct kreeg en dat ze een lege doos onder de boom kreeg ;-). Wat wil je erop voor boeken, vroeg ik haar. Eigenlijk een domme vraag want ik wist het wel, ik vulde de e-reader met de Nicci French boeken, Youp van het Hek, Sylvia Witteman en nog veel meer boeken. Afgelopen zaterdag brachten we de e-reader. Ze had zo door hoe die werkte en inmiddels heeft ze al twee boeken uit.

Vandaag kwamen we lunchen en het was als vanouds. Zijn jullie er al..ik moest nog een paar bladzijdes in dat enorm spannende boek van Nicci French. Na de lunch gingen we weer en ze kon het nog net uitlezen voordat de wijkverpleegkundige kwam. Ik kreeg een enorme dikke knuffel en dat ze het zo fijn vond dat ze weer als vanouds kon lezen. Dat deed mijn lezers en kind hart erg goed.

Want zoals Ghandi schreef : Wie smaak vindt in het lezen van goede boeken, is bij machte om de eenzaamheid te dragen, waar dan ook en met groot gemak.”

Advertenties

21 thoughts on “Lezen

 1. Mijn lievelings. Van Ida Gerhardt.

  Onvervreemdbaar

  Dit wordt ons niet ontnomen: lezen
  en ademloos het blad omslaan, 
  ver van de dagelijksheid vandaan.
  Die lezen mogen eenzaam wezen.

  Zij waren het van kind af aan.

  Hen wenkt een wereld waar de groten,
  de tijdelozen, voortbestaan.
  Tot wie wij kleinen mogen gaan;
  de enigen die ons nooit verstoten.

  Liked by 1 persoon

 2. Lezen is zo fijn, als dat wegvalt is het echt een groot gemis. Ik zag het bij mijn oma die xo blij was dat ze na haar staaroperatie weer kon lezen. Hadden ze in die tijd bestaan dan was een e-reader ook wat voor haar geweest, dan hoefde ze tenminste niet zo vaak naar de bibliotheek. Ik wens je moeder veel leesplezier!

  Liked by 1 persoon

 3. Zo fijn voor je moeder dat ze weer kan lezen. Heel gezond ook, want het houdt de geest scherp.
  Ik ben zelf ook verknocht aan mijn e-reader, maar vind e-books wel duur in aanschaf. Helaas kan ik ze niet lenen bij onze bib, ook niet in de buurtgemeenten. 😦

  Liked by 1 persoon

   1. Ik heb even gekeken en het is op zich wel interessant, maar of het wettelijk allemaal in orde is … daar heb ik toch mijn twijfels over. Toch bedankt voor de tip!

    Like

 4. Lief, om je moeder het cadeau alvast te geven!
  Als ik lees krijg ik rust in m’n hoofd en kunnen ze een kanon naast me afschieten. Ik zou niet weten wat ik zonder lezen en schrijven zou moeten. Een oom van me heeft een beroerte gehad en stelt zich nu tevreden met luisterboeken.
  Maar jouw moeder heeft het lezen dankzij jou herontdekt!

  Liked by 1 persoon

 5. Wat heerlijk voor je moeder! Als je van lezen houdt, verveel je je nooit.
  Ik heb ook een e-reader en heb een abonnement op bookchoice, dan krijg je elke maand 10 boeken.
  Maar echte boeken lees ik ook hoor, vind ik ook erg fijn om te lezen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s