Handwerken

De meeste mensen kennen mijn voorliefde voor het handwerken wel. Ik mag heel graag breien, haken en kleding maken.Ik heb een prachtige werkkamer met allerlei hippe machines en enorm veel naslagwerken. Ik kan er uren zitten en bedenken wat ik allemaal wel wil maken. Vaak zet ik het ook om in daadwerkelijk handwerken.

Voor mijn moeders feestje had ik een hele hippe jurk genaaid. Ik heb sinds de laatste naailessen geleerd dat meten is weten en elk model wordt strak nagemeten. Dat is ook echt nodig want elk patroon is anders. Ik had mijn mooie jurk aan en een van de gasten van die dag wilde heel graag dat ik zo”n jurk ook voor haar naaide. Het is een super lieve vriendin van mijn moeder, en ik denk als ik mevrouw Williams van 15 jaar geleden was geweest, ik het gelijk had gedaan. Maar nu gaf ik gelijk aan dat ik er eerst over ging denken.

Want ik ken mijzelf, ik weet namelijk uit ervaring dat het niet bij die ene jurk blijft. Ik zie namelijk het pad al voor mij. De vriendin heeft een heel rijk sociaal leven en een goed lopende bed en breakfast. De vriendin gaat reclame maken en voordat ik het weet zit ik elke dag een jurk te naaien. Want ik vind die aandacht geweldig. De aandacht voor mijn producten. Maar het stopt niet als mijn naaimachine stil staat, het stopt ook niet als ik naar bed ga..en dan ga ik liggen malen hoe ik het nog beter kan doen. Er moet gezocht worden naar een nog betere afwerking, een nog beter bandje aan de rits, noem maar op.

Ineens zijn mijn jurken dan niet meer goed genoeg en blokkeer ik enorm. Ik wil dan geen jurken meer naaien en zit met tig verplichtingen die ik dan niet meer na kan of wil komen. En zo ben ik ineens dood  en dood moe. Er komt dan niets meer uit mij en ik ben teleurgesteld en gefrustreerd. Dag leuke jurkenwinkel…

Dus ik heb de vriendin een berichtje gestuurd dat ik het heel lief vond dat ze mijn jurk zo leuk vond maar dat ik geen jurk voor haar ga maken. Ik beperk het maakwerk tot mijn gezin. En toch..ik volg al een tijdje een mevrouw hier uit de buurt, het verhaal vertelt dat ze op een dag is gaan naaien en nu een goedlopende jurken-winkel heeft. Ze is geen coupeuse of iets dergelijks maar gewoon een leuke hobby naaister. Ze heeft er mee in de libelle gestaan en sindsdien loopt het als een trein. En dan twijfel ik wel, het lijkt mij best leuk om een jurken winkel te hebben. Rokken mogen ook hoor 😉

Maar met mijn energie level zal de winkel niet gauw vol hangen en ik heb ooit eens zo”n zaak gehad in een ver verleden..en ik weet ook dat er hele vervelende klanten kunnen zijn en daar heb ik helemaal de energie niet voor. Dus helaas voor mij geen jurken of rokkenwinkel. Gelukkig heeft mijn kledingkast nog veel echo ruimte en heb ik twee dames die ook altijd wel iets nieuws willen. En toch he…ik heb de winkel al ingericht in mijn hoofd, en mijn collectie hangt ook al klaar in mijn hoofd. Het enige wat ontbreekt is de energie..die kan ik niet terug vinden in mijn hoofd 😉

Advertenties

18 thoughts on “Handwerken

 1. Goed van je om allereerst de bedenktijd te vragen en vervolgens je grenzen aan te geven. Dat is al een kunst op zich. Je kent je grenzen en je houdt je eraan: je blijft bij jezelf. Niet iedereen kan dat. Maar het blijft vleiend dat ze dit aan je gevraagd heeft.

  Liked by 1 persoon

 2. Knap dat je het zo op een rijtje kon zetten. Bij mij liepen de naaiklussen voor anderen altijd uit de hand. Wilde teveel doen/naaien voor anderen dat er van het een het ander niet meer kwam. Later jaren in een bruidszaak gewerkt als couveuse en verkoopster en toen hielden mij handen het voor gezien. Artrose mevrouw. Rust en ander werk zoeken. Best jammer maar het waren wel hele leuke jaren.

  Liked by 1 persoon

 3. Jij kunt prachtige dingen maken, jurken maar ook shawls en andere gehaakte en gebreide kledingstukken. Ik ben soms best een beetje jaloers op jou :-). Dus ik snap de plannen in je hoofd helemaal. Achter de naaimachine ben ik eerlijk gezegd ook best handig en verschillende mensen hebben tegen mij gezegd ga voor anderen naaien, maar ik doe het ook maar niet. Om dezelfde reden als jij het niet doet. Heel verstandig!

  Liked by 1 persoon

 4. Lijkt me dat je er verstandig aan doet om het af te zeggen.
  Je kent jezelf goed, kent je valkuilen dus ik zou alleen voor je naasten naaien. Misschien later af en toe voor iemand anders, als je er aan toe bent en wie weet waar dat toe leidt.

  Liked by 1 persoon

 5. Lijkt me inderdaad lastig. Dan wordt ineens je hobby je werk en dan komen de verplichtingen en inderdaad de lastige klanten (misschien). Ik zou het er ook moeilijk mee hebben. Leuke dingen voor jezelf doen of voor mensen in je directe omgeving ok. Maar voor anderen! Je moet dat inderdaad denk ik wel voor >100% willen. Sterkte met je besluit!

  Like

 6. Ik lig nu al wakker van de naaiprojecten voor mezelf (iets met kragen momenteel). Laat staan dat ik ook nog voor anderen zou plafondstaren.
  Goed dat je je grenzen kent. Ik zou verder genieten van wat je voor je naasten kan doen.

  Like

 7. Herkenbaar. Ik accepteer wel eens naaiwerk of verstelwerk tegen betaling en alleen als de mensen het echt waarderen. Vaak krijg ik dan ook extra betaald omdat ze beseffen hoe lastig iets was. Ik ben zelf naailes gaan geven maar doordat ik nu veel met naaiwerk van anderen bezig ben maak ik bijna niets meer voor mezelf. Je kunt je energie maar een keer gebruiken. Ik weet nog niet of ik ermee door ga want financieel levert het ook niet zoveel op.

  De stress om de projecten van anderen is ook herkenbaar.

  Een wijs besluit voor van jou.

  Groetjes,

  Dorothé

  Liked by 1 persoon

 8. Wat dapper en verstandig dat je aan jezelf denkt. Hoe groot is de verleiding om “ja” te zeggen omdat het zulk leuk werk is. Ik heb een aantal jaren als zzp’er gewerkt (ik had toen nog geen cvs/fibromyalgie) en dat liep als een trein. Op een gegeven moment kon ik mezelf niet meer bijhouden en droomde ik dat ik ontslag nam bij mezelf. Dat heb ik toen maar gedaan (-: Ik zou dolgraag weer kerstgroen inkopen op de veiling en workshops geven maar van eraan dénken word ik al moe… Op stress zit niemand te wachten!

  Liked by 1 persoon

 9. Helemaal gelijk! Sinds ik met pensioen ben, heb ik me ook toegelegd op kleren naaien, voor mezelf, de dochters en de kleinkinderen. Ik volg ook nog elke week naailessen. En er zijn ook wel mensen , die tegen me zeggen dat ik er een webwinkel mee kan beginnen. Maar ik wil de druk niet, zeg ik dan gelijk. Het moet leuk blijven!
  Nog veel plezier met het handwerken op je eigen tempo!

  Liked by 1 persoon

 10. Wat goed dat je je grenzen herkent en erkent. Zo kun je met plezier blijven naaien en handwerken. En als je over een jaar er anders over denkt, wat zou je dan weerhouden om toch op (iets) grotere schaal te gaan naaien. Of niet. Het is goed dat jij bepaalt wat voor jou werkt en wat niet. Veel plezier bij het maken van mooie kleding!

  Liked by 1 persoon

 11. Heel goed van je om om bedenktijd te vragen! Want hoewel het een groot compliment is, geeft het ook werk. En dat is de hobby voorbij… Maar als je werk je hobby is, is het ook wel weer leuk natuurlijk… Pftttt…. Dilemma’s, dilemma’s! 🤭

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s